Zima powoli dobiega końca i wszyscy ogrodnicy, mali i duzi, ponownie rozpoczynają gorączkowy sezon wiosenny. Konieczne jest zatem ustalenie gdzie będzie sałatka, rzodkiewka, pomidory, papryki i inne warzywa. To samo dotyczy szklarni ogrodowej. Jak uniknąć najczęstszych błędów w upawie warzyw szklarniach i foliownikach?
1. Nie używaj starych nasion
Starsze nasiona mogą powodować że powstaną słabe rośliny, które nie wytwarzają dobrych plonów. Lepiej zatem uzyskać test kiełkowania, który nie powinien wypaść poniżej 50%. Ewentualnie inwestować w nowe nasiona każdego roku.
2. Unikaj błędów w czasie siewu
Zbyt wczesny siew powoduje niepotrzebne wyciągnięcie roślin z powodu krótkich dni. Więc jeśli chcemy siać już w lutym, posadźmy rośliny w szklarni je doświetlmy. Ale lepiej poczekać do końca marca na siew.
3. Zadzimy wystarczająco głęboko
Każde warzywo wymaga innej głębokości sadzenia. Na przykład sałata powinna znajdować się nad ziemią, aby woda nie utrzymywała się a nie gnił, a kalarepa może być sadzona głębiej, aby zapobiec ich odwróceniu.
4. Ustaw prawidłowy tryb nawadniania
Niewystarczający trb nawadniania sprawia, że rzodkiewki są zdrewniałe, a sałatka zbyt gorzka. Rzodkiewka i kalarepa mogą popękać przy nadmiernym podlewaniu. Zwłaszcza w nieogrzewanej szklarni, podlewajcie tylko w słoneczną pogodę. Jeśli jest zimniej, po prostu pomiń dzień lub dwa podlewanie warzyw.
5. Nie przesadzaj z nawożeniem
Pamiętaj, że gleba w cieplarni ogrodowej nie wymaga tak dużo nawozów organicznych, jak gleba na otwartej przestrzeni. Roślina któa maja nadmiar nawozów wygląda atrakcyjnie, ale jest słaba i nie ma wyraźneo smaku.
Jeśli zastosujesz się do tych prostych wskazówek, przyniesie ci to tylko sukces. Stay foliownik jest potargany? Szklarnia jest połamana? Żaden problem. Skorzystaj z naszej sprzedaży i zdobądź nowy foliwnik lub szklarnię ogrodową po najniższej cenie i wczas.
Komentarz do artykułu (0)