W tym roku widać, że zbiory będą obfite. Drzewa pełne owoców już uginają się ciężko do ziemi. Natura oferuje nam to, co najlepsze, więc dlaczego by jej nie wykorzystać i przygotować domowe dżemy na zimę. Ponadto w domu wiesz, co jesz.
Domowe organiczne przekąski
Chcesz tego, co najlepsze dla dzieci bez niepotrzebnie dodanych substancji, słodzików, zagęstników, nadmiaru węglowodanów i konserwantów? Przygotuj zdrowe przekąski, to wcale nie jest skomplikowane, a na zimę będziesz mieć mnóstwo przekąsek, nawet tanich.
Możesz użyć opadłych owoców, ale uważaj - nie używaj zgniłych owoców, ponieważ nawet jeśli je pokroisz, nie pozbędziesz się szkodliwych mykotoksyn.
MIKSER G21 VITALSTICK, CZERWONO-CZARNY
Bazą są jabłka, do których według własnego uznania można dodać inne owoce, a nawet pierniki, orzechy lub czekoladę. Jeśli przekąski nie są specjalnie zaprojektowane dla najmłodszych, możesz spróbować je osłodzić cukrem trzcinowym lub stewią. A jeśli lubisz ciekawe smaki, spróbuj uzupełnić owoce przyprawami – cynamonem, imbirem, chili lub lawendą. Jeśli chcesz zrobić pierwsze przystawki dla najmłodszych, możesz dodać do bazy więcej marchewek, które kroisz w kółka i gotujesz do miękkości.
G21 PARADISO DUŻA SUSZARKA DO OWOCÓW - CZARNA
Sprzątanie to najważniejszy i najbardziej pracochłonny sposób
Duże owoce należy obrać (jeśli nie przeszkadza nam obieranie – nie jest to konieczne), obrać z pestek lub obrać z pestek i pokroić na mniejsze kawałki. Następnie wystarczy szerszy garnek, najlepiej o nieprzywierającej powierzchni, wystarczy zalać odrobiną wody i gotować na małym ogniu przez około 20 minut, aby owoce nie były do końca ugotowane. Używając blendera lub miksera kijowego, zmiksuj owoce na gęstą owsiankę. Owoce miękkie, takie jak banany, wiśnie, śliwki itp. możemy dodać dopiero teraz.
Przekąski dozujemy do dobrze umytych szklanek, zakręcamy, a następnie gotujemy w garnku z wodą przez około 20 minut od wrzenia. Następnie po prostu wyjmujemy go, odwracamy do góry nogami i pozwalamy mu ostygnąć.
Lody
Jeśli nie chcesz gotować owoców - Możesz zmielić mieszankę owoców w słoikach lub zrobić z nich pyszne lody.
Na koniec mamy doskonałą wskazówkę na pyszne jabłka, które można wykorzystać przez całą zimę do strudla, ciast, bułek, owsianki czy sera. Jabłka zetrzyj lub pokrój w cienkie plasterki, dodaj trochę soli, cynamonu, dużo rodzynek i zalej rumem.
Komentarz do artykułu (0)