Grille ogrodowe i kominki stały się ostatnio integralną częścią niemal każdego ogrodu. Potrzeba ognia jest zakodowana w człowieku od czasów starożytnych. Pieczenie mięsa na otwartym ogniu to najstarszy znany sposób przyrządzania potraw, a siedzenie w cieple domu przy rodzinnym kominku daje nam poczucie przynależności, ciszy i spokoju. Nawet na imprezach sportowych, festiwalach muzycznych, wystawach sprzedażowych, krótko mówiąc, wszędzie tam, gdzie spotyka się kilka osób, jest odpowiedni grill i zapach pieczonego mięsa.
Wariant przygotowania potraw na świeżym powietrzu, czy to na otwartym ogniu, czy na grillu, daje nam możliwość poszerzenia przestrzeni życiowej i połączenia ich z ogrodem, balkonem czy tarasem, szczególnie w miesiącach letnich. Możesz też spokojnie zabrać ze sobą grilla na wakacje, wycieczkę nad wodę czy piknik na łonie natury.
Grillowanie zamyka powierzchnię mięsa, ryb czy drobiu i nie powoduje wycieku minerałów i substancji zapachowych, nie zawiera dużej ilości tłuszczu, dzięki czemu jest bardzo cennym składnikiem naszej diety. Ponadto nie zawiera wielu zbędnych kalorii, co generalnie przyczynia się do utrzymania smukłej linii. Ważne jest, aby złapać ociekający tłuszcz i nie pozwolić mu spływać na rozżarzonych węglach.
Jednak w tym układzie nie chodzi tylko o mięso, możemy wykorzystać w zasadzie wszystko, co przyjdzie na myśl, warzywa, owoce, sery i grzyby. Następnie do smaku dodają różne marynaty, przyprawy, sosy i dipy.
Po każdym grillowaniu dokładnie wyczyść cały grill, łącznie z rusztem. Grillujemy pod osłoną, na płaskiej powierzchni i pod żadnym pozorem nie ruszamy jej podczas przygotowywania. Podczas całego procesu nie oddalamy się, ewentualny zapłon gasimy rozpylając wodę z butelki lub spryskiwaczem. Z punktu widzenia bezpieczeństwa zwracamy również uwagę na dzieci i biegające zwierzęta.
Komentarz do artykułu (0)