Grill - co wiedzieć trzeba
Dzisiejszy artykuł jest przeznaczony dla tych, którzy jeszcze nie mają grilla i chcieliby go kupić wkrótce lub mają stary, ale chcieliby kupić nowy. Powiemy ci, jak wybrać odpowiedni grill i jak się nie "spalic" przy zakupie.
Głównym kryterium grilla jest jego typ, najczęściej są to grille elektryczne, grille gazowe i grille węglowe. Te elektryczne mają tę zaletę, że po prostu podłączają je do gniazdka, po chwili powierzchnia jest gorąca, temperatura może być zwykle kontrolowana. Grill jest gorąca i można natychmiast rozpocząć przygotowywanie żywności, ale dużą wadą tego typu jest to, że jedzenie nigdy nie będzie miało niepowtarzalnego dymnego smaku jak z grilla na węgiel drzewny.
Grille elektryczne są zazwyczaj mniejsze, a ponieważ muszą znajdować się w zasięgu gniazdka elektrycznego, logicznie wynika, że ten typ pasuje raczej do mieszkania lub balkonu niż do ogrodu. Ich kolejną zaletą jest łatwa konserwacja, powierzchnia do grillowania jest zazwyczaj wyjmowana, więc po każdym grillowaniu po ochłodzeniu jest myta razem z brudnymi naczyniami.
Za to grille gazowe są łatwiejsze w utrzymaniu niż grille węglowe i działają lepiej, ale trzeba napełniać butle gazowe i przechowywać je odpowiednio. Nie można zostawiać ich w wilgotnej piwnicy. Jeśli chcesz uzyskać dymny smak, tak zwany „smak dymu", o którym już wspomniałem, możesz układać zrębki na ruszcie. Niektóre grille gazowe są wyposażone w bezpiecznik, który automatycznie zatrzymuje dopływ gazu, gdy grill się przewróci i natychmiast zgaśnie ogień.
Najlepsze smaki to potrawy z klasycznego grilla na węgiel drzewny, ale wadą jest dłuższy czas nagrzewania i bardziej wymagające czynności konserwacyjne. Grille na węgiel drzewny dostępne są w różnych rozmiarach, od małych grilli, które mieszczą się na balkonie lub tarasie, a nawet w drodze, po masywne grille, w których można grilować kilogramy mięsa na dużym przyjęciu w ogrodzie.
Nie kupuj węgla drzewnego w chłodniejsze dni, gdy jest zimno, wtedy raczej nakupuj tam, gdzie jest przechowywany w środku.
Większe kawałki nie są idealne, ale nie spadają przez siatkę.
Z pewnością przydadzą się podstawowe narzędzia, takie jak zestaw naczyń - przetrząsacz, widelec, szczypce - klapa i specjalna szczotka do czyszczenia. Wyjątkowym wyposażeniem może być na przykład termometr do steków, kamień do pizzy lub uchwyt na kurczaka. Odwiedź naszą kategorię Grille i kominki i wybierz idealny grill.